Odpoklic plezalne opreme Black Diamond

Na spletni strani ZPS-a in proizvajalca Black Diamond je objavljen seznam plezalne oziroma alpinistične opreme, ki utegne biti v primeru uporabe smrtno nevarna. Gre za odpoklic določenih modelov plezalnih vponk/kompletov in zanke (»gurtne«) znamke Black Diamond.

Proizvajalec Black Diamond je sam objavil prostovoljni odpoklic vponk/kompletov zaradi pomanjkljivosti pri vratcih, ki lahko povzroči nepravilno delovanje – SMRTNA NEVARNOST!. Pri nekaterih vponkah so lahko zakovice vratic (pri vponkah s polnimi vratci) in konci žic (pri vponkah z žičnimi vratci), ki povezujejo vratca s telesom vponke nepravilno izdelani, kar lahko povzroči ločitev vratc od vponke. Poleg tega je lahko pri nekaterih vponkah z matico nepopolno sestavljen tudi rokav vratic, kar lahko povzroči nepravilno zaklepanje vponke. Več o tem si lahko preberete na spletni strani proizvajalca Black Diamond (PDF dokument).

Izdelek: Vponka – plezalna oprema
Tip: Koda vponke med 4350 in 6018
Modeli: Mini Pearabiner Screwgate, Oval, Ovalwire, Light-D, Hotwire, Oz,Hoodwire, Positron Straight Gate, Positron Bent Gate, Nitron Straight Gate, Nitron Bent Gate, Neutrino, Positron Screwgate, Nitron Screwgate, Rocklock Screwgate in Vaporlock Screwgate Carabiners
Proizvajalec: Black Diamond

 

Odpoklic pa je objavljen tudi za zanke (“gurtne”), ker je verjetnost, da zanka ni nosilna in lahko odpove ob običajni uporabi, zaradi česar obstoji tveganje za padec oziroma poškodbe uporabnika – SMRTNA NEVARNOST!. Kot je sporočil proizvajalec, se odpoklic nanaša na majhno število zank Nylon Runner, opremljenih z zaščitnim trakom, kar pomeni, da je izdelek pomanjkljiv, da ni nosilen in bo odpovedal ob običajni uporabi. Več o napaki zanke si lahko preberete na spletni strani proizvajalca Black Diamond (PDF dokument).

Naziv: Zanka Nylon Runner
Tip: 18mm Nylon Runner, dolžina 60cm (model št. 380060) in 18mm Nylon Runner 120cm (model št. 380061)
Leto izdelave: 2014 in 2015, v rdeči, modri, zlati, zeleni sivi in vijolični barvi.
Proizvajalec: Black Diamond

V primeru, da imate te izdelke doma, jih ne uporabljajte. Vrnite jih v trgovino, kjer ste jih kupili in ste upravičeni do povrnitve kupnine.

Vir: Black Diamond in ZPS.si

Komentiraj objavo

Za komentiranje morate biti prijavljeni.