Drava 2010

Čolni na suhem, okusili Donavo..
projekt uspešno zaključen.
Oba zelo vesela.
Zdaj pa v dolino…

Drava je južno evropska reka, dolga 725km. Izvira v severni Italiji na Toblaškem polju pri kraju San Candido blizu meje z Avstrijo. Teče skozi Avstrijo (po avstrijski Koroški), Slovenijo (145 km), Hrvaško (po hrvaško-madžarski meji) in se pri Osijeku z desne zlije v Donavo.

S svojo razgibano strugo, barvitim obrežjem in zanimivim življenjem v in ob njej, naju je Drava privlačila že leta 1993, ko sva se prvič preizkusila v veslanju. Občutki v kajaku, na gladini reke Drave in pod modrim nebom, so naju tako prevzeli, da sva v tem času že več krat preveslala Dravo od avstrijske do hrvaške meje. Veslala pa sva tudi na Muri, Krki, Kolpi in Jadranskem morju.

Odkar sva prvič preveslala reko Dravo od avstrijske do hrvaške meje, si želiva preveslati reko Dravo v njeni celotno dolžini, od izvira do izliva v reko Donavo. Zastavila sva si torej ambiciozen cilj in upava, da nama ga bo uspelo izvesti.

Prepričana sva, da sva z najinim projektom pripomogla k prepoznavnosti naših krajev ter turističnih in športnih možnosti, ki jih nudi reka Drava in narava, ki jo obdaja.

Veslala svaJani Bezjak in Igor Lauko, člana Plezalnega kluba Martinček, kluba, ki se, poleg primarne plezalne dejavnosti, ukvarja z vrsto športov v naravi.

Pri veslanju po Dravi, so se nama na posameznih etapah pridružili tudi ostali somišljeniki in ljubitelji tega športa. Tako se nama je na Hrvaškem pridružila hrvaška sekcija, s katerimi sva sodelovala na logističnem in informativnem področju, predvsem so nama nudili pomoč pri pridobitvi dovoljenj za plovbo na delu, ki poteka po hrvaško-madžarski meji.