Šentiljska planinska pot

Jani Marn znani koroški ekstremni tekač me je povabil, če se mu pridružim in skupaj pretečeva Šentiljsko planinsko pot v enem zamahu. Na hitro mi je podal nekaj tehnikalij: dolžina 55km, višinska razlika cca 1600m. Glede na teren po katerem teče trasa (nezahteven teren – gozdne poti po listnatem gozdu na ilovnati podlagi, nabrežje reke Mure, asfalt in makadam) je Jani priporočal kar cestne superge. Približno na pol poti v kraju Zgornja Velka je možna oskrba s hrano in vodo (trgovina, pizzerija in ošterija).

Odločitev je padla, da štartava dne 26.12.2012 ob 7h iz Šentilja. Seveda je vmes posegel g. Trontelj (bog mu dej doro) in je 26-tega deževalo, tako da sva zadevo prestavila za en dan.

Štartala sva v jasno, mrzlo jutro bilo je -3 stopinje, tla so bila poledenela in spolzka. Jani je predlagal, da tokrat žigosava vse kontrolne točke in si s tem prisluživa majico, formular si lahko snamete tukaj. Kar hitro sem opazil, da je trasa zgledno označena in da se razen na nekaterih delih, ko prečiš travnike praktično ne moreš izgubiti. Na voljo pa je tudi karta, ki si jo lahko snamete tukaj. Pot nas na začetku popelje čez hrib Gradišče, kjer je tudi prvo kontrolna točka, do Mure. Ko dosežemo obrežje Mure ji sledimo na njeni poti proti vzhodu, seveda da ne bi bilo preveč enostavno zraven pobiramo okoliške hribčke in hribe in s tem pridno nabiramo višinske metre J. Po cca 18 km se obrnemo na jug in se začnemo po drugi strani počasi vračati. Ta drugi del poti mi je bil bolj všeč, saj je podlaga manj spolzka in teren bolj odprt, tako da je dosti več za videti, kot pa v prvem delu ob Muri.

Na cilj sva prišla po 7h in 21min ter opravila dobrih 54km bolj detajlno pa tukaj, nekaj slik pa tukaj.

Ker je pot zelo dobro opisana v pohodni varianti tukaj in tekaški tukaj bom raje napisal par nasvetov, ki mi jih je dal Jani, ki je to pot opravil že šestkrat:

V primeru, da se bomo poti lotili kot tekač je najboljši termin pozno jeseni ali pa spomladi pred bujnim rastjem kopriv, robid, trave. Preči se kar nekaj travnikov in gozdnih obronkov, ki nam v primeru bujnega rastja povzročajo težave, prav tako sta ta dva termina bolj primerna zaradi nižje temperature, poleti za biti v vinogradih prekleto vroče….

Zelo veliko je psov, ki niso privezani in so zelo teritorialno osveščeni, tako da svetujem tistim, ki se psov bojijo, da ne planirajo solo izvedb.

V primeru, da se lotite poti ob prazniku ali nedelji, ko je trgovina v Zgornji Velki zaprta je dobro vedeti, da se pizzerija odpre ob 10h. Je pa na poti veliko vinotočev, ki vam z veseljem ponudijo kak liter rujnega ŠE POSEBEJ PRIPOROČAM KMETIJO GAUBE, KI JE ZELO LEPO UREJENA IN GOSPODINJA PEČE IZREDNO DOBRO KARAMELNO PECIVO.

Komentarji na “Šentiljska planinska pot”

 1. JB je rekel/-la:

  pubeci vi ste ja čist znoreli :)
  bravo

 2. RokS je rekel/-la:

  Čestitam!

  Anže, po moje bo že pred poletjem :)

 3. Anže je rekel/-la:

  Marko bravo! Sredi zime smo ti pa že 60km za šalo tečeš. Kaj bo šele poleti… :)

Komentiraj objavo

Za komentiranje morate biti prijavljeni.