Jebel Toubkal 4167m – Maroko

Jebel Toubkal je s 4167 metri najvišja gora Atlasa. Sama pot ni tehnično zahtevna, vendar je kljub temu potrebna dobra fizična pripravljenost. Pot je prehodna v vseh letnih časih, vendar pa je v zimskem času pa vse do konca maja priporočljiva oprema za zimske razmere. V prehodnem obdobju, ko se sneg tali, je s potjo priporočljivo začeti zgodaj zjutraj zaradi vdiranja snega.
Najbližje mednarodno letališče za odhod na goro je v Marrakeshu. Najboljše izhodišče za začetek pohoda je vas Imlil (1750m) do koder se lahko pripeljemo po cesti. Imlil je vas sestavljena iz devetih zaselkov, ki so postavljeni na robove ozke doline.

Od Imlila je potrebno nadaljevati peš do koče na višini cca. 3200m. Tu je zaradi aklimatizacije priporočljivo prespati in z vzponom nadaljevati naslednji dan. Če naslednji dan vstanemo ob primerni uri je tudi dovolj časa za vrnitev v dolino v istem dnevu. Sama pot proti vrhu poteka po široki grapi do sedla (v času našega obiska se je sneg začel par sto metrov pod kočo in bil do vrha sedla). S sedla pa je do vrha še kikih 200 višincev po kamenju in skalovju.

Na potovanje sem šel skupaj s prijatelji s planinskega društva Bricnik. Potovanje je potekalo od 19. do 27. februarja 2011. Za goro smo potrebovali tri dni, potem pa smo si ogledali še nekaj zanimivosti kraljevine Maroko….

Ludvik Podrzavnik